Dangerous meteorological phenomena WARNING from the CAA & EXTREME 66

Dangerous meteorological phenomena WARNING from the CAA & EXTREME 66


FLY SAFE AND BE AWARE! Learn more about dust devils and how to minimize the danger of flying in extremely high temperatures! This safety article is bilingual, you can read it in english or czech language.


LÉTEJ BEZPEČNĚ A UVĚDOM SI RIZIKA! Přečtěte si něco málo o prachových vírech a nebezpečí spojenými s létání v extrémních teplotních podmínkách! Tento článek týkající se bezpečnosti parašutismu si můžete nyní prostudovat v angličtině i češtině.

ENGLISH VERSION:

2 experienced skydivers have died in the last couple of weeks while performing high performance hook turns. The Civil Aviation Authority investigates why:

"Extremely high temperatures of this summer are bringing an increased incidence of turbulence, wind shears and dust devils. That can easily effect sport parachutes. The danger is enhanced by fact that turbulence and dust devils are being invisible and very sudden. Unexpected windshers close to the ground level can have a fatal effect on your landing no matter what type of parachute you fly.

We would like to ask all skydivers, especially the safety guys on the dropzones, to judge their dropzone climatic situation individualy and pay increased attention to the continuing signs of severe meteoroligal phonomena during jumps in extreme temperatures and adjust the skydiving activities to these abnormal conditions."

Last weekend I have experienced dust devil over the main landing area in Pribram, there was a big surprise on many skydivers faces, what can such a seethrough whirlwind do to their parachutes.

So what are so called dust devils and why are they so dangerous?
Hot air over the land rises and locally can begin to rotate the action of wind shear or orographic effects. This stirs up dust, sand or leaves, which allows us to see it. Sometimes, but when there is no dust and we are landing over the grass landing area, we can't see it.

"A dust devil is a strong, well-formed, and relatively long-lived whirlwind, ranging from small (half a metre wide and a few metres tall) to large (more than 10 metres wide and more than 1000 metres tall). The primary vertical motion is upward. Dust devils are usually harmless, but can on rare occasions grow large enough to pose a threat to both people and property.
Dust devils are comparable to tornadoes in that both are a weather phenomenon of a vertically oriented rotating column of air. Most tornadoes are associated with a larger parent circulation, the mesocyclone on the back of a supercell thunderstorm. Dust devils form as a swirling updraft under sunny conditions during fair weather, rarely coming close to the intensity of a tornado."

EXTREME 66 recommends:

THERE IS NOT SUCH AN ADVICE AS HOW TO FLY THROUGH DUST DEVILS AND SEVERE TURBUENCE, THE ONLY THING WE CAN DO IS AVOID FLYING UNDER THOSE EXTREME CONDITIONS AND REALISE THAT PARACHUTES ARE NOT BUILT FOR THIS TYPE OF CONDITIONS.

SET UP ROOLES WITH THE SAFETY GUYS SUPERVISING THE LANDING AREA ON SIGNALISING OCCUR OF THOSE DANGEROUS CONDITIONS AND IF POSSIBLE LAND AS FAR AS POSSIBLE FROM IT!


CZ VERSION:

Dva velmi zkušení parašutisté zahynuli v rozmezí 3 posledních týdnů při provádění rychlostního přistávacího manévru. Příčiny obou nehod vyšetřuje ÚZPLN a Úřad civilního letectví:

"Extrémně vysoké teploty letošního léta s sebou přinášejí i zvýšený výskyt turbulencí a větrných vírů, které mohou pro sportovní létající zařízení - sportovní padák představovat velké nebezpečí umocněné tím, že jsou "neviditelné" a náhlé. Při provádění zejména závodního přistávacího manévru může mít nečekaný vertikální vzdušný pohyb těsně nad zemí fatální následek.

Žádáme proto všechny parašutisty a zejména řídící seskoků, aby při znalosti místních klimatických podmínek na daném letišti pečlivě posuzovali možnost výskytu a věnovali zvýšenou průběžnou pozornost známkám nebezpečných meteorologických jevů při seskocích v extremních teplotách a přizpůsobili veškerou parašutistickou činnost těmto nestandardním podmínkám"

Minulý víkend jsem na letišti v Příbrami zažila na vlastní kůži větrný vír, tzv. "dust devil", přistání byla všelijaká a spousta parašutistů byla velmi překvapená a nechápavě se tvářila na to, co s jejich padáky může takový vzdušný vír udělat.

Takže co to tedy je takový "dust devil" a proč je tak nebezpečný?

Rozpálený vzduch nad zemí stoupá a lokálně může začít rotovat působením střihu větru nebo orografických vlivů. Tím se rozvíří prach, písek nebo listí, což nám umožňuje tento vír vidět. Buhužel jen někdy, pokud přistáváme na travnaté ploše, nad kterou žádný prach nepoletuje, nemáme šanci větrný vír zaznamenat, dokud do něj nevletíme.




"Prachový vír je silná, dobře tvarovaná a poměrně dlouhotrvající vichřice, vyskytuje se v různých velikostech, od malých (půl metru širokých a několik metrů vysokých) až po velké (více než 10 metrů širokých a více než 1000 metrů vysokých vírů). Primární vertikální pohyb je vzhůru. Prachové víry jsou většinou neškodné, ale ve vzácných případech mohou růst do rozměrů, kdy představují hrozbu pro lidi i majetek. Tyto víry jsou srovnatelné s tornády v tom, že u obou případů se jedná o meteorologický fenomén z vertikálně orientovaného rotující sloupce vzduchu. Tzv. "dust devils" se tvoří zejména za slunečných podmínek během pěkného počasí, intenzitě tornáda se blíží naštěstí jen zřídkakdy."

EXTREME 66 doporučuje:

RADA NA TO, JAK SE ZACHOVAT PŘI PROLÉTNUTÍ TĚMITO VÍRY NEEXISTUJE, TEDY VYHÝBEJTE SE SESKOKŮM ZA EXTRÉMNÍCH TEPLOTNÍCH PODMÍNEK, PADÁKY PROSTĚ V TAKOVÝCH PODMÍNKÁCH NEFUNGUJÍ JAK MAJÍ.

DOMLUVTE SI NA VAŠEM LETIŠTI S ŘÍDÍCÍM SESKOKŮM JAK BUDE DOZORČÍ DOSKOKOVÉ PLOCHY SIGNALIZOVAT VÝSKYT TĚCHTO NEBEZPEČNÝCH JEVŮ A POKUD MOŽNO PŘISTÁVEJTE CO NEJDÉLE OD NICH!




 

Contact Us

Contact Us


skype: rosinakasickova

phone: +420 724 135 492

phone: +34 666 262 917

rosina@extreme66.com

Follow Me:

Be generous and support EXTREME 66! All sponsor gifts will be used for extreme projects and research activities increasing safety!

Account name: Rosina Kasickova
Account number: 1757020083/0800
IBAN: CZ82 0800 0000 0017 5702 0083
SWIFT: GIBACZPX
Bank: CS a.s., OP Praha 5, Stefanikova 17/247, Czech Republic


Every help counts! Your donation may save human life!